Ishrana

Ovo je novi hit da se topi salce

Sada je vreme da mislite na leto i da se pozabavite izgledom svog tela.

Stručnjaci daju najnoviji predlog kada je reč o dijetama i upozoravaju da je ovaj način ishrane blagotvoran za ceo organizam. Dugo se tražila dijeta povoljna za celokupno zdravlje, ali i za gubitak kilograma, i to bez jo-jo efekta. Izbor stručnjaka pao je na DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijetu, koja podrazumeva ishranu kao sredstvo u borbi protiv visokog krvnog pritiska.

Preporučuje se svima koji imaju visok pritisak i žele da preventuju oboljenja od drugih kardiovaskularnih bolesti, a bazira se na voću, povrću, celim žitaricama i nemasnom mesu.

Ono što je posebno karakteriše jeste smanjen unos soli, rafinisanih šećera, crvenog mesa i masnoća.

DASH dijetu treba posmatrati mnogo šire, kao dugoročni plan ishrane, koji bi podrazumevao uravnoteženu ishranu obogaćenu voćem i povrćem, bez odricanja i suzdržavanja. A tu je i potrebna količina proteina i zdravih ugljenih hidrata.

U osnovna pravila ishrane spada unos soli ograničen na jednu kašičicu, konzumiranje celih žitarica umesto običnih, sa kojih je skinuta opna, unos nemasnih proteina, među kojima prednjače riba, piletina, ćuretina i mahunarke.

Sve to je uzaludno ukoliko nastavite da unosite industrijsku hranu, kofein i alkohol, ili potpuno zanemarite fizičku aktivnost. Samo pola sata fizičke aktivnosti dnevno popravlja vaše stanje iz korena.

Pročitaj još