Zabavnik

10 životnih lekcija koje je Milena Dravić poklonila ženama u svojim ulogama

Milena Dravić je glumom jugoslovenski film uzdizala na viši nivo, otkrivala nove dimenzije glumačke profesije, ali je ulogama i životnim stilom prenosila ženama veoma važne lekcije.

Milena Dravić u „Sutjesci“

Milena Dravić je najpre koleginicama glumicama pokazala da je dobar glumac spreman za svaku ulogu, da žena na glumačkom terenu stoji rame uz rame sa muškarcima, i da to pravilo važi uvek, bilo je na snazi pre više decenija, važi i danas.

Svim ostalim ženama je pokazala koliko „nežniji“ pol ima snage u sebi da hrabro korača kroz polje strogo rezervisano za muškarce.

U filmu „Razvod na određeno vreme“

Glumeći u filmu „Razvod na određeno vreme“ pokazala je kako se treba nositi sa krahom bračne zajednice, ali i kako je to biti samohrana mama i da se nakon razvoda ne treba bojati nove ljubavi.

Milena je često birala uloge žena u nimalo zavidnoj životnoj situaciji, a neretko je iz takvih situacija izlazila sama kao pobednik, ili se makar trudila da važne bitke dobije sama. Kada je primala pomoć drugih, bilo je to od pravih ljudi.

Ljubiša Samaradžić

Uverila nas je da u životu treba birati muškarce poput likova koje je igrao Ljubiša Samardžić, njen najčešći partner na filmskom platnu i na malim ekranima. A ti likovi su bili osećajni, puni razumevanja i ljubavi, iskreni, nežni.

Sa Draganom Nikolićem

Milena nam je rekla i da kroz život treba ići „obraz uz obraz“ sa pravim muškarcem, kakav je za nju bio Dragan Nikolić. Za ljubav se treba boriti, bio je njen moto.

Ljubavnom pričom je svima dokazala da je nekad i sam život kratak za veliku ljubav, čime je dodatno potvrdila važnost borbe za istinska osećanja.

U „Policajcu sa Petlovog brda“

Jedna od lekcija koju nam je prenela ulogama bila je i ta da je prijateljstvo nakon razvoda moguće i da žena muškarcu koji je to zaslužio uvek ostaje prijatelj i saveznik.

U filmu „Nije lako sa muškarcima“

Milena je sa svojom filmskom decom, Brankom Katić, Dubravkom Mijatović i Anom Simić iz filma „Nije lako sa muškarcima“ imala iskren i direktan odnos, kakav i treba imati sa novim generacijama.

Milena pre nekoliko godina u Beogradu

Njen savet bi bio sledeći: kada gubiš one najmilije, dostojanstveno se nosiš sa gubitkom i sa velikom ljubavlju čuvaš uspomenu na ono najdragocenije.

Milena Dravić u bioskopu koji nosi ime njenog supruga

Sa mnogo ljubavi i poštovanje je 2016. ispratila svečano otvaranje boskopa „Dragan Nikolić “ u UK „Parobrod“ .

Milena Dravić na uručenju Dobričnog prstena pre nekoliko meseci u Beogradu: glumica se tada poslednji put obratila javnosti

Milena je svima stavila do znanja (krajnje nenametljivo) da je skromnost bila i ostala vrlina. „I kada si najveći i kada pobeđuješ, ne uzdižeš se, čuvaš prizemnost i „normalnost“, tako se ponašala velika Milena.

Diva Milena Dravić

Žena se rađa kao dama, a onda svojim životom, rečima, ponašanjem, stavovima, doslednošću, iskrenošću, ostane dama do kraja.

Pročitaj još