Zabavnik

Ako se sećate ovoga – MATORI STE! Ali je lepo! (VIDEO)

Vokmen (Walkman) proslavlja 40. godišnjicu postojanja, a mi vas vodimo kroz vremeplov uređaja, koji je bio gedžet pre gedžeta!

Sećate li se vokmena (Walkman)?

Da?!

Znači ima nas i “matorih“, koji znamo za nešto više od iPod plejera ili Spotify servisa, na koje se “lože“ današnji klinci!

Oni, koji nemaju pojma šta je to vokmen trebalo bi da znaju da je muzika nekad radila na baterije i na kasete. U toj spravici! To je bila prava muzička i svaka druga životna revolucija, kad je japanski Sony izdao prvi vokmen muzički plejer 1. jula 1979. godine. Walkman je postao sinonim za kompaniju Sony, a generacije mladih stasavale su na razmenjivanju kaseta i slušanju muzike na dotad nezamisliv način.

Potrošene su desetine miliona baterija dok vokmen nije postao digitalan, ali je važno da današnjim „omladincima“ kažemo da je vokmen stigao u svet muzike čak dve decenije pre nego što je Apple predstavio prvi iPod i koštao je 150 dolara.

Kada se pojavio taj čuveni model TPS-L2 prve vokmen generacije, bilo je i onih koji su tvrdili da se uređaj neće prodavati bez funkcije snimanja. Ali, vokmen je postigao ogroman uspeh, utičući na pojavu novih stilova života i postao je planetarni hit, koji je utabao put sledećem velikom muzičkom hitu, koji je napravio MP3.

Vokmen je originalno startovao u Japanu, ali je ogromnu popularnost zabeležio prvo u Severnoj Americi, pa u Velikoj Britaniji, a onda i drugim evropskim zemljama.

Vremena su se menjala, pa je tako i vokmen menjao svoj oblik, težinu, ali i medije sa kojih je puštao muziku. Osim kaseta Sony je za vokmen koristio i Mini-Disc memoriju, CD diskove, Stick i Stick Duo memorijske kartice, posebne Sony memorijske medijume, Atrac format, MP3 format (protiv kojeg se japanska kompanija bespomoćno borila), a danas Sony Walkman sadrži i striming Music Unlimited servis dostupan u nekim zemljama, ali i aplikaciju, koja se pojavljuje na Sony Xperia uređajima.

Napredak tehnologije učinio je svoje i što se vokmen života tiče, pa je linija „na kasete“ ugašena tokom 2010. godine. Ukupno je do sada, prema nekim informacijama, prodato više od 400 miliona vokmen plejera, od kojih je makar 200 miliona radilo na kasete, a poslednji vokmen gedžet je izdat početkom 2017. godine.

Vokmen nikad nije zvanično ugašen, ali se danas aplikacija ne zove tako, nego Sony Music (mada je logotip i dalje vokmenov), obuhvata pretplatu na muzički servis Sony-ja i omogućava slične stvari kao i moderni striming muzički servisi. Ipak, vokmen kao gedžet ili muzički plejer više nije u fokusu kompanije, kao što nije ni među korisnicima…

Pročitaj još