Zabavnik

Čudom preživeo udes pa postao zvezda

Milan Mitić (29) iz Požarevca, kojem su lekari rekli da je jedan u deset miliona. Posle pada s motora, u komi bio 40 dana, danas na „Jutjubu“ ima milion pregleda i savetuje mlade

MILAN Mitić (29) iz Požarevca 2010. godine bio je punih 40 dana u komi posle pada s motocikla, a danas je jutjub-zvezda, čije je video-snimke videlo više od milion ljudi. Kada je rešio da postavlja snimke kako bi sprečio druge da ponove njegovu umalo kobnu grešku, nije ni slutio da će usput steći i veliku popularnost.

Milan je udes doživeo sa samo 22 godine, kada je pijan vozio 170 na sat i teško povredio glavu. Nije imao ni kacigu, jer ju je dao drugu, kog je povezao kući pri povratku iz kafića.

– Kad smo prolazili pored bolnice, pokušao sam da okrenem polukružno, ali sam izgubio kontrolu, skrenuo s kolovoza i glavom polomio čak tri drvene grede koje su držale nadstrešnicu jednog lokala. Bolničko osoblje odmah je istrčalo i pružilo nam pomoć. Moj drug je bio lakše povređen i zadržan kod njih na lečenju, a mene su hitno odvezli za Beograd, u Urgentni centar – priča Milan.

U udesu je zadobio više preloma lobanje, otkazala su mu pluća. Dobio je i sepsu. Ipak, posle 40 dana i s 40 kilograma manje, probudio se iz kome.

– Preživeo sam, na čuđenje lekara, koji kažu da se to dešava jednom u 10 miliona slučajeva. Bio sam osam meseci u kolicima, ali sam prohodao snagom volje. Iako sam invalid 60 odsto, uspeo sam i da se zaposlim u Gradskoj upravi kao portir, na čemu sam zahvalan gradu i gradonačelniku Banetu Spasoviću – kaže Milan.

O tome koliko njegova borba za život ohrabruje druge, govori i komentar jednog mladića ispod njegovog snimka na „Jutjubu“: „Ja sam trenutno na Urgentnom. Drugar mi je rekao za tvoj snimak. Dao si mi snagu, pobediću i ja“.

O svom traumatičnom iskustvu govori i đacima po školama, da bi shvatili koliko je opasno voziti brzo, pijan i bez kacige.

– Sredinom oktobra svoje iskustvo preneću i đacima u Beogradu, po pozivu Gradskog sekretarijata za saobraćaj. Bilo ko da me pozove, rado se odazivam – kaže Milan.

Otkako je bio na korak od smrti, ne pije alkohol, niti je ijednom više seo na motocikl.

HUMOR

Posle svega, Milana ne napušta vedar duh, što se vidi kroz njegove komentare na jutjub-snimcima. Dok se priseća udesa i pokušaja da zaustavi motor, pri čemu je glavom polomio grede na nadstrešnici, kaže: „Uspeo sam da ukočim, ali glavom“. A dok priča kako je prevaren u bivšoj vezi, kaže kako je nazvao druga da dođe da ga upozna „sa dečkom svoje devojke“.

ĐACI I KOMŠIJE

Posle oporavka od udesa, Milan se, zahvalan za život koji je dobio natrag, posvetio pomaganju drugima. Osim što po školama savetuje đake, sređivao je zapuštene prostore u gradu i prikupljao pomoć za ugrožene sugrađane.

Pročitaj još