Zabavnik

Evo koliko vode morate da popijete dnevno da sprečite kamen u bubregu

Voda može da nam pomogne da se rešimo nesnosnog bola koji izaziva kamen u bubregu

Kamen u bubregu se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega, a njegovom nastajanju najviše doprinose visoke temperature, razne dijete i anatomske abnormalnosti mokraćnog sistema.

Takođe, ako u porodici imate nekoga ko je imao kamen u bubregu, ili ste ih već imali u životu, veća je verovatnoća da će se pojaviti.

Najčešći su oni čiji sastav čini kalcijum i koji se javljaju od 30. do 50. godine života i češći su kod muškaraca, a glavni simptom je izuzetno jak bol.

Najčešće se javlja predveče ili noću i može biti lociran na predelu bubrega, ali se može širiti i prema bešici, kada kamenac počne da se kreće iz bubrega u mokraćni kanal.

Stručnjaci savetuju da je najbitnija preventivna mera dovoljan unos vode tokom dana, tačnije, uzimanje više od 2,5 litre tečnosti dnevno.

Velika količina tečnosti razređuje mokraću i tako smanjuje koncentraciju opasnih jedinjenja.

Još jedna način da pomognete sebi i rešite se nesnosnih bolova jeste i ishrana.

Obilje voća i povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova i niskomasnih mlečnih proizvoda, uz ograničenje unosa soli, mesnih prerađevina i zaslađenih napitaka dokazano smanjuje rizik nastanka kamena u bubregu.

Smanjen unos životinjskih belančevina smanjuje izlučivanje kalcijuma, oksalata i mokraćne kiseline koji podstiču stvaranje kamenca.

Pročitaj još