Zabavnik

Hara stomačni virus, perite ruke!

Čekaonice su prepune u svim domovima zdravlja, a pacijenti se žale na jake bolove u stomaku, praćene mučninom i povraćanjem.

Stomačni virus praćen mučninom, povraćanjem i dijarejom napada redom i staro i mlado. Najpre su bile desetkovane predškolske ustanove, a s početkom školske godine preselio se i na mališane u školskim klupama, kao i na njihove roditelje.

Zbog učestalosti povraćanja i visoke temperature domovi zdravlja su prepuni iznemoglih i malaksalih pacijenata.

„Ambulante su nam prepune, 90 odsto dece povraća, ima visoku temperaturu, glavobolju i ‘zavijanje’ u stomaku. Ono što je karakteristično jeste da prvog dana deca povraćaju i po 10 i više puta, najčešće tokom noći. Nakon tri dana sve prolazi, ali virus se brzo širi i na ukućane, tako da su čitave porodice bolesne. Kod nekih se dešava da se, kada povraćanje prestane, nadovezuje kašalj, pa i gubitak apetita“, kažu pedijatri.

Doktorka Nevenka Dimitrijević potvrđuje da su stomačne tegobe koje mogu biti posledica virusnih infekcija među mališanima u poslednje vreme česte.

„Pretpostavljam da virusna infekcija kruži među pacijentima, međutim, simptome ne treba olako shvatiti jer u nekim slučajevima može da se radi o mnogo ozbiljnijim oboljenjima. Simptomi stomačnog virusa su visoka temperatura, povraćanje, gubitak apetita, retka stolica, nadutost stomaka“, kaže dr Dimitrijević za „Alo“ i dodaje da je, ukoliko se radi o učestaloj vodenastoj stolici i ukoliko je učestalo povraćanje obilno, obavezno obratiti se lekaru, jer je zbog velikog gubitka tečnosti moguće da organizam vrlo brzo dehidrira. Takođe, retka stolica u trajanju dužem od dva dana sama po sebi može ukazivati na ozbiljno oboljenje.

Dimitrijevićeva napominje da je za mališane pranje ruku najbolja preventiva, kao i da je preporuka konstantno jačanje imuniteta ishranom i izborom zdravih namirnica.

U takvim situacijama, savetuju pedijatri, najvažnije je paziti da telo ne dehidrira, što se može dogoditi vrlo lako, jer je želudac iritiran i ne podnosi hranu i piće, pa tako sve što uđe u telo bukvalno projuri kroz njega i izađe napolje. Da ne bi došlo do dehidracije, važno je unositi što više tečnosti – supe i čajeve.

Lagana hrana je za izmučeno telo spas, stoga čist pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli ili kocke za supu predstavlja idealno jelo ako imate stomačni virus. Idealno bi bilo da pirinač skuvate u većoj količini tečnosti, tako da možete i da je pijete.

Infekcije
– Stomačne infekcije, koje su glavni krivci za dijareju i povraćanje, mogu da budu virusnog ili bakterijskog porekla

– Bakterijske infekcije najčešće nastaju zbog hrane koja nije adekvatno čuvana i u kojoj su se razvile bakterije

– Virusne infekcije se prenose u direktnom kontaktu ili preko filtera zatvorenih sistema za ventilaciju, ukoliko se oni ne održavaju pravilno

BATUT: Nema epidemije

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da, prema podacima kojima ta ustanova raspolaže, nema nikakvih indicija da epidemija postoji. „Možda ima pojedinačnih slučajeva, ali u ovom trenutku ne možemo da potvrdimo da se radi o epidemiji“, kažu iz „Batuta“. Iz Instituta za gradsko zdravlje za „Alo“ takođe kažu da trenutno nema naznaka da se radi o epidemiji.

Pročitaj još