Zabavnik

Kako da zaspite za dva minuta

Ovo je tehnika koju već decenijama koriste vojnici, i stručnjaci kažu da ćete garantovano utonuti u san za samo 120 sekundi!

Ovaj savet objavljen je još osamdesetih u knjizi „Opusti se i pobedi: Kako to postižu šampioni“, ali je sada stekao novu popularnost i sve veći broj ljudi „kune“ se u njegovu efikasnost.

U pitanju je tehnika u nekoliko koraka, koju koriste američki vojnici već decenijama. Osmislili su je timovi vojnih lekara, u pokušaju da smanje mogućnost grešaka kod umornih vojnika, naročito pilota.

Tvrde da, ukoliko je redovno upražnjavate nekoliko nedelja, ima procenat efikasnosti od čak 96 odsto!

Nesanica je čest problem širom sveta, i pogađa trećinu muškaraca starosti do 40 godina i više od polovine žena starijih od 65 godina. Hronični umor može dovesti do dijabetesa, srčanih bolesti, moždanog udara i drugih opasnih oboljenja.

Evo kako da primenite ovu tehniku!

Opuštanje

Opustite najpre mišiće lica. Koncentrišite se na opuštanje obraza, grla, mišića oko očiju. Spustite ramena što više možete, i svesno i polako opustite najpre jednu, a zatim drugu opruženu ruku.

Disanje

Kada ste se smirili, dišite polako i ravnomerno, opuštajući mišiće grudi. Fokusirajte se i na relaksaciju nogu u ovom trenutku, počnite od butina i zadnjice i završite sa stopalima. Deset sekundi se potpuno prepustite osećaju opuštenosti.

Pročišćavanje misli

Stručnjaci predlažu tri primera tehnike vizualizacije.

Zamislite da ležite u čamcu na mirnom jezeru, iznad vas se nalazi samo beskrajno plavo nebo.

Zamislite da ste ušuškani u mekanoj, crnoj ležaljci u sobi koja je potpuno mračna.

Pokušajte da tokom deset sekundi ne razmišljate ni o čemu. Ako je potrebno, dodatno izbistrite um tako što ćete ponavljati „ne misli, ne misli, ne misli“.

Vežbajte ovu tehniku, i ubrzo ćete primetiti veliku razliku – brže ćete se opustiti i utonućete u san za dva minuta.

Pročitaj još