Zabavnik

Lako otpušite zapušen odvod

Od sode bikarbone, soli i sirćeta možete da napravite veoma efikasno sredstvo za čišćenje

Koliko puta vam se dogodilo da vam se začepi odvod u kadi, tuš kabini ili lavabou?

Odvodi se vrlo često i lako mogu začepiti, posebno u kadama i tuš-kabinama koje koriste ljudi s dugom kosom, ili u kojima kupate svoje kućne ljubimce. Začepljen odvod može da bude prava noćna mora, dok su sredstva koja možete za to da upotrebite mahom skupa, a gotovo uvek i štetna za vaše cevi.Česta upotreba ovih jakih sredstava za čišćenje može dovesti do korozije i pucanja vodovodnih cevi, što je sasvim sigurno mnogo gore od začepljenog odvoda.

Ipak, postoji jednostavan način kako možete da napravite svoje sredstvo za čišćenje odvoda kojim nećete da oštetite cevi, a rešićete problem koji imate.

Za pravljenje ove efikasne mešavine potrebni su vam soda bikarbona, kuhinjska so, belo sirće i vruća voda. Najpre skinite poklopac sa odvoda ako ga imate. U nekoj posudi pomešajte jednake delove sode bikarbone i soli. Stavite ovu mešavinu u odvod, a potom na nju sipajte ugrejano sirće, otprilike jednu šoljicu za kafu, i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom pustite vruću vodu da teče bar minut-dva, sve dok se odvod u potpunosti ne očisti.

Ovu mešavinu možete da napravite u većim količinama i čuvate je u zatvorenoj posudi, da bi vam uvek bila pri ruci kada se odvod začepi. Pomešajte samo so i sodu bikarbonu, nemojte dodavati sirće. Njega ćete staviti naknadno, kada za to bude bilo potrebe.

Pročitaj još