Zabavnik

MILENA JE BILA NAGRAĐENA ČAK I U KANU: Nosila haljinu od prizrenske svile za kojom su zvezde poludele

Prisećajući se tog događaja, Dravić je ispričala kako je zahvaljujući njenoj toaleti svet saznao za prizrensku svilu, koju je onda ona slala filmskim zvezdama širom sveta.

Milena Dravić je jedina glumica s ovih prostora, koja je dobila nagradu na Kanskom festivalu. Prisećajući se tog događaja, Dravić je ispričala kako je zahvaljujući njenoj toaleti svet saznao za prizrensku svilu, koju je onda ona slala filmskim zvezdama širom sveta.

U svojim sećanjima iz Kana čuvala je brojne likove koje je tada upoznala. Mnogo važnije od nagrade su joj bili susreti s filmskim veličinama, koje je do tada gledala samo na platnu. Nagradu nije očekivala.

„Odjednom me neko zove i kaže da dođem jer sam dobila nagradu. Nisam mogla da verujem. Imala sam porodičnu tragediju pre polaska i dosta vremena sam tamo provodila sama. Kada su mi rekli za nagradu, ja kažem: ajde, dobro“, prepričala je Dravić.

Njeno raspoloženje nije uticalo na izbor haljine, koju će nositi na crvenom tepihu, a ona je privukla pažnju brojnih.

„Ono što sam unapred uradila, ne zbog nagrade, nego zato što idem prvi put u Kan, zamolila sam jednog od najvećih kreatora Aleksandra Joksimovića da mi kreira haljinu i on je to božanstveno uradio. Uradio je to od prave prizrenske svile, koju je obojio u najdivnije boje. Nakit sam imala naš i sve je na meni bilo naše, ništa strano. Kada se završila ceremonija, prišlo mi je nekoliko žena, strankinja i pitale su me za materijal i ja sam im objasnila. Dale su mi adresu da im šaljem po 30, 40 metara“, kaže Milena Dravić.

Kada se vratila u Beograd odlazila je do „konzerve“ koja se nekada nalazila kod Narodnog pozorišta, gde je nabavljala prizrensku svilu i slala je ženama koje su joj ostavile adrese. Tako je Milena Dravić svetu, pored naše filmske umetnosti, pokazala i da domaća moda može da diktira trendove.

Diva jugoslovenskog glumišta Milena Dravić preminula je noćas u Beogradu.

Izložba fotografija posvećena filmskom opusu Milene Dravić bila je postavljena krajem prošle godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda, povodom dodele najvećeg domaćeg glumačkog priznanja, nagrade „Dobričin prsten“ za životno delo. Bila je to prilika i da se Dravić druži s publikom, a tada je podelila i svoja sećanja iz Kana.

Višeminutni aplauzi bili su dokaz da je Milena Dravić pored sjajnih bravura u pozorištu, na televiziji i filmu, dobro igrala i životnu ulogu. Bila je poznato lice partizanskih filmova, a gotovo istovremeno i muza crnog talasa, koji je tadašnja vlast cenzurisala.

Kaže da joj nije žao što neke uloge nije odigrala, ali smatra da je neke trebalo da odbije. Nema najdražu, a u šali kaže da bi to mogla da bude uloga koju će tek dobiti.

Pročitaj još