Zabavnik

Ovi sajtovi i dodaci vam mogu pomoći da otkrijete ko vas prati

Želite li da saznate ko vas sve prati na internetu? Ovih nekoliko sajtova i dodataka za internet pregledače mogu vam u tome pomoći.

Panopticlick: Analizira trenutne postavke vašeg browsera, uključujući dodatke i proširenja, kako biste mogli da vidite koliko vas trekera prati. Projekat fondacije Electronic Frontier ide i korak dalje: ukazaće vam na funkcije u podešavanjima koje vaš pregledač čine uočljivijim.

Am I Unique?: Alat za analizu trekera fokusiran na jedinstveni digitalni otisak vašeg browsera. Uzeće otisak i dodati ga u svoju bazu podataka, zatim će dodati internet kolačić (cookie) u vaš sistem. Možete se vratiti na ovu stranicu za nekoliko nedelja kako biste otkrili da li je vaš pregledač postao manje ili više jedinstven. Što manje, to bolje.

Otvorite stranicu i kliknite na dugme View My Browser Fingerprint. Sačekajte dok se analiza završi pa proverite rezultate. Ako želite da taj postupak ponovite periodično, otvorite tab My timeline u meniju levo. Preuzmite dodatak za svoj browser (Chrome, Firefox) i proverite povremeno da li se šta promenilo.

Disconnect: Proširenje za web browser koje blokira više od dve hiljade pojedinačnih trekera koji vas prate po webu. zbog toga se, kako tvrde u Disconnectu, veb stranice učitavaju i do 27 odsto brže. Možete da odaberete koje ćete trekere koristiti, a koje ne.

Lightbeam: Vizuelno pomagalo koje prikazuje mrežu trekera između pojedinačnih veb stranica koje posećujete. Na žalost, dostupan je samo za Firefox.

Kako se koristi Lightbeam? Otvorite stranicu posvećenu Lightbeamu i dodajte ga u svoj web browser. Otvorite proširenje klikom na sličicu Lightbeam u gornjem desnom uglu browsera. Videćete prazan grafikon koji ćete početi da popunjavate čim posetite neku web stranicu. Svaka od njih biće prikazana zasebnom sličicom i povezanim trekerima.

Trackography: Interaktivni vodič kroz trackere, delo kolektiva Tactical Technology, koji možete da upotrebite kako biste proverili koje vas kompanije prate, u kojim su državama njihovi internet operateri i druga infrastruktura, informacije o tome što rade sa vašim podacima…

Kako koristiti Trackography? Otvorite web stranicu. Odaberite državu pa zatim medijsko veb odredište sa kojim želite da se povežete. Dobićete prikaz putanje kojom se vaši podaci kreću.

Pročitaj još