Zabavnik

Pet namirnica koje bespotrebno bacate u smeće

Prilikom čišćenja voća i povrća često bacimo više nego što bismo uistinu trebali. U ovim plodovima skriva se mnoštvo hranjivih stvari, pa ne samo da pogrešnim čišćenjem gubimo novac, već i važne vitamine i minerale iz prehrane.

1. Kora crvenog luka
Verovali ili ne, ali kora crvenog luka sadrži kvarcetin koji snižava krvni pritisak i tako štiti kardiovaskularni sistem. Prilikom spremanja kuhanja možete je ubaciti u lonac te skuvati s drugim namirnicama, a izvaditi kašikom pre serviranja obroka.

2. Listovi brokule i stabljika blitve
U lisnatom zelenom povrću krije se mnoštvo hranjivih stvari. Listovi brokule sadrže vitamin A i C te kalcijum, a stabljika blitve vitamin K i karetenoide koji deluju kao antioksidansi. Zato ih je dobro iskoristiti s ostatkom plodova. Ovolika količina vitamina svakako bi vašem organizmu godila, a samo u jednom obroku une ćete je.

3. Semenke dinje
Semenke dinje su verojatno prva stvar koju bacimo kada otvorimo ovo letnje voće. No to je kriv potez, jer su ove koštice pune proteina, prehrambenih vlakana, magnezija i vitamina E. Upotrebite trik kao i s bučnim košticama – očistite ih, te ispecite u pećnici s malo maslinovog ulja.

4. Lišće celera
Celer je bombica zdravlja koja sadrži preko važne minerala i vitamine. Mnogi zaboravljaju i da gornji deo ploda skriva važne nutrijente, osobito mineral magnezij koji pomaže u izgradnji mišića i kostiju. Zato iskoristite celi celer, narežite ga na komadiće i dodajte sezonskim supama i varivima.

5. Korica narandže
Imate li domaće narandže koje nisu prskane, obavezno iskoristite i njihovu koricu. Ona je bogata vlaknima koji pozitivno deluju na probavni trakt, ali i vitaminom C koji će osnažiti celi organizam. Najbolje je naribati po mesu, dodati u desert ili osušiti na suncu sa šećerom i tako napraviti prirodnu poslasticu.

Pročitaj još