Zabavnik

Pripremite se za letnje računanje vremena

U nedelju 31. marta, počinje letnje računanje vremena. Nekima to ne predstavlja nikakv problem, ali ima i onih koji kažu da im treba čak nekoliko dana da se naviknu na “novo vreme”. Evo kako da se pripremite.

Prolećno i jesenje pomeranje kazaljki na časovnicima za jedan sat unapred, odnosno unazad, utiče na učestalost srčanih udara, poručuju švedski stručnjaci s Instituta Karolinska.

Njihovo istraživanje pokazuje da u prva tri dana posle prolećne promene vremena (kad se noćni odmor smanjuje za jedan sat) ima više infarkta nego ostalim danima tokom godine. S druge strane, kod jesenje promene vremena (kad se noćni odmor produžava za sat) broj infarkta se smanjuje.

Primećeno je da su na ove promene izgleda osetljivije žene – kod njih se učestalost infarkta kod prolećne promene vremena povećava više nego kod muškaraca. Osim toga, kod muškaraca se pri jesenjoj promeni vremena učestalost infarkta smanjuje više nego kod žena.

Efekat promene dnevne satnice veći je kod mlađih ljudi, nego kod onih starijih od 65 godina. Pretpostavlja se da je to zato što su mlađi ograničeniji poslovnim rasporedom, dok je dnevni raspored starijih fleksibilniji.

Zato lekari kažu da bi večeras, u subotu trebalo da odete ranije u krevet. To je mali trening za vaš nervni sistem.

“Obavezno se prošetajte, barem pola sata dnevno tokom najtoplijeg dela dana”, savetuje direktor Centra za san u Njujorku, Čarls Polak.

On kaže da je takva šetnja bitna za resetovanje unutrašnjeg časovnika.

Stručnjaci savetuju onima koji se rekreativno bave sportom, da malo pomere satnicu treninga. “Nikako nemojte vežbati kasno uveče jer ćete nakon toga veoma teško zaspati”, kaže Polak.

Takođe, večerajte najkasnije do 19 časova, a unos čajeva i kafe smanjite na minimum. I odolite porivu da danas malo dremnete posle ručka.

Pročitaj još