Zabavnik

Tom i Džeri slave 80. rođendan

Planetarno poznati crtani likovi uz koje su odrastale mnoge generacije – Tom i Džeri, proslavljaju svoj 80. rođendan.

Mačak iz crtanog filma, kojem je dosadio miš koji živi u njegovoj kući, osmišljava zaveru kako bi ga izbacio napolje i to tako što će ga prvo uloviti u klopku na koju stavi komad sira. Miš, koji zna šta mačak smera, bezbedno se dočepa sira i odlazi punog stomaka.

Verovatno možete da pretpostavite šta se sledeće događa. Priča se završava kao i uvek: s mačkom koja urla od bola, ali koja ne odustaje od svog plana.

Zaplet crtaća je možda poznat, ali priča iza njega možda nije. Od osvajanja Oskara do tajne produkcije iza „gvozdene zavese“ Hladnog rata – tako su Tom i Džeri, koji pune 80 godina, postali jedan od najpoznatijih svetskih parova „glumaca“, piše BBC.

Ovaj dvojac je, međutim, izmišljen iz očaja. Odeljenje za animaciju studija MGM, gde su radili kreativci Bil Hana i Džo Barbera, borilo se da dostigne uspeh drugih studija koje su izbacile uspešne crtane likove poput Mikija Mausa ili Gice Prasića.

Animatori MGM-a, obojica mlađi od 30 godina, počeli su da osmišljavaju svoje ideje. Barbera je rekao da voli jednostavan koncept crtaća o mačkama i miševima, uz sukobe i jurnjavu, iako je to do tada bilo nebrojeno puta urađeno.

„Puss gets the Boot“ bio je prvi crtani film koji su objavili 1940. godine. To je bio pravi hit koji je osvojio nominaciju za Oskara za najbolji animirani kratki film.

Menadžeri su im u početku rekli da ne brzaju previše. Promena plana usledila je kada im je jedna uticajna ličnost iz Teksasa poslala pismo s pitanjem kada može da očekuje još jedan od tih „divnih crtanih filmova o mačku i mišu“.

Džasper i Džink su, kako su ih isprva nazvali, postali su – Tom i Džeri.

U naredne dve decenije, Hana i Barbera nadgledali su stvaranje više od 100 ovih kratkih crtanih filmova. Za završetak svakog od njih trebalo je nekoliko nedelja, a koštali su i do 50.000 dolara po filmu, tako da je moglo da se uradi samo nekoliko crtaća godišnje.

Crtani o Tomu i Džeriju iz ovog perioda smatraju se najbolje urađenim, s bogatom, ručno crtanom animacijom i detaljnim pozadinama koje su im pomogle da osvoje sedam nagrada Oskar, a uz to, pojavljivali su se kao sporedni likovi u nekoliko igranih filmova.

Kada se odeljenje animacije MGM-a zatvorilo, Hana i Barbera osnovali su sopstvenu kompaniju.

U 80 godina od svog nastanka, Tom i Džeri su se pojavili u svim adaptacijama, od verzije za decu do muzičkog filma iz 1992. godine, gde su pevali i govorili.

Bil Hana umro je 2001. godine, a Džo Barbera preminuo je 2006. Godinu dana pre smrti, Barbera je poslednji put uradio kratki crtani o ovoj dvojcu, što je ujedno bio i prvi bez njegovog partnera.

„Odlično smo se razumeli i svako od nas je duboko poštovao rad onog drugog“, rekao je Barbera o njihovom odnosu.

Pročitaj još