Zabavnik

Traži milion dolara za „Bubu“: Prva farba, ’64. godište, malo prešla

Volkswagenova „Buba“ spada među najveće automobilske ikone, a pojedini dobro očuvani klasični primerci prodaju se i za petociferene dolarske sume. Ipak, još nismo čuli da neko ovaj auto ceni miliion dolara.

Model koji 2018. slavi 80. rođendan, uskoro će (po drugi put) u penziju.

Volkswagen je u septembru potvrdio da će od jula 2019. prestati sa proizvodnjom „Nove bube“, lansirane krajem 20. veka na talasu nostalgije za starom, originalnom „Bubom“, koja je u to vreme bila pred gašenjem (poslednji primerak izrađen je u julu 2003. u Maksiku).

Za razliku od originalnog modela, koji se proizvodio 65 godina, „Nova buba“ potrajala je tek nešto više od dve decenije.

U međuvremenu, u krugovima kolekcionara klasičnih automobila i zaljubljenika u staru „Bubu“ veoma se cene očuvani primerci ovog modela.

Jedan od takvih automobila oglašen je na prodaju na sajtu Hemmings. Reč je o zaista nesvakidašnjem primerku stare „Bube“ iz 1964. koja se nalazi u Portlendu, u Oregonu.

Auto je pre više od pola veka kupio Rudi Zvarič i odmah nakon preuzimanja vozila, odvezao ga je u skladište svog prijatelja. Nakon dve godine, premeštena je u drugi prostor, ali i dalje nije vožena.

Posle tačno pola veka mirovanja (1966-2016.), na kilometar satu i dalje je stajalo da je auto prešao svega prvobitnih 35 km (22 milje).

S obzirom da „Buba“ nije bila izložena sunčevoj svetlosti, originalna farba je i dalje u izvanrednom stanju, uprkos debelom sloju prašine koja se decenijama taložila na vozilu.

Interesantno je da na automobilu nisu bili instalirani originalni brisači, retrovizor i ukrasni poklopci točkova, već su sve vreme čuvani u kutijama u kojima su isporučeni.

Unutrašnjost automobila takođe je gotovo u fabričkom stanju iz polovine 1960-tih, uključujući sedišta i tapacirung vrata.

Kada je Rudi Zvarič preminuo 2014. godine, njegov sestrić nasledio je auto. Kako se navodi u oglasu, pošto ga je izgurao iz skladišta u kome se nalazio, merač pređene miljaže popeo se sa 22 na 23 milje.

Sadašnji vlasnik procenio je da je „Buba“ potencijalni zlatni rudnik i odlučio je da je proda – za nju traži ni manje ni više nego 1.000.000 dolara.

Iako je reč o izuzetno očuvanom primerku, kakve je danas praktično nemoguće naći na tržištu oldtajmera, cena je astronomska.

Koliko biste vi platili ovu nesvakidašnju „Bubu“?

Pročitaj još