Zabavnik

Žena svirala violinu za vreme operacije tumora na mozgu

Hirurzi u bolnici King’s College Hospital u Londonu operisali su 53-godišnjoj muzičarki tumor na mozgu, a ona je za vreme zahvata svirala violinu.

Lekari su mapirali mozak violinistkinje Dagmar Tarner (53) pre nego što su započeli s operacijom uklanjanja tumora na mozgu, kako bi identifikovali područja koja su aktivna dok svira i ona odgovorna za govor i pokrete, pišeTime.

Potom su je usred operacije probudili. Ona je tada zasvirala violinu kako hirurzi ne bi oštetili ključna područja mozga koja kontrolišu delikatne pokrete ruke prilikom sviranja, objavila je bolnica.

“Znali smo kako joj je violina važna pa je bilo ključno sačuvati funkciju tih delova mozga koji joj omogućuju sviranje. Uspeli smo ukloniti 90% tumora, uključujući područja za koja smo sumnjali da postoji agresivna aktivnost. Leva ruka je ostala u potpunosti funkcionalna”, rekao je njen neurohirurg.

Tarner je članica simfonijskog orkestra, a bolnicu je napustila tri dana nakon opercije i nada se da će se uskoro vratiti „na posao“.

Nahvalila je tim lekara koji je izveo ovu tešku operaciju.

„Pomisao da bih mogla izgubiti sposobnost sviranja mi je bila gotovo nepodnošljiva, no kako je i sam muzičar, profesor Aškan je u potpunosti shvatio moju brigu. S timom je do detalja isplanirao operaciju i sve je ispalo kako treba“, rekla je Tarner.

Pročitaj još