Zabavnik

Životna priča Silvane Armenulić tužnija je od njene muzike

„Smederevo, 10. oktobra 1976. godine. Oko 21.30 časova na magistralnom putu Beograd-Niš kod Kolara dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su život izgubili Miodrag Jašarević, šef narodnog orkestra RTB-a, popularna interpretatorka narodnih pesama Silvana Armenulić i njena sestra Mirjana Barjaktarević“. Ovako je glasila vest o smrti po mnogima najveće zvezde narodne muzike nekadašnje Jugoslavije.

Rođena je u Doboju 18. maja 1939. godine kao Zilha Barjaktarević, ćerka Hajrije i poslastičara Mehmeda Barjaktarevića. Bila je jedno od desetoro braće i sestara, ali u dobojskoj Gornjoj mahali život nije bio nimalo lak. Još kao mala obolela je od tada smrtonosne difterije i samo je čudom uspela da preživi, ali njen mlađi brat Hajrudin nije. Njihovom ocu ponestalo je snage da to sve izdrži. Odao se alkoholu, zapostavio porodicu i praktično sav teret othranjivanja i izvođenja devetoro dece na put prepustio njihovoj majci Hajriji.

“Bili smo jedno drugom do uva i majka nas je, kad bi je pitali za naša imena, na prste nabrajala. Kako je sastavljala kraj s krajem, još ne mogu da shvatim. Sve je morala da meri kroz onaj vražji broj devet: devet kaputa, devet obroka, devet pari cipela… Zato sam maštala o danu kad ću joj se skinuti s vrata”, pričala je Silvana kasnije.

Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

– Naježim se kad uđem u kafanu. Trebalo je izdržati neprijatnosti i poniženja. Ko nije bio među pijancima, ne zna koliko je to strašno. To govorim ja koja sam pevala u boljim lokalima, mogu da zamislim kako je onim pevačicama u raznim prčvarnicama gde ih većina gostiju gleda i sluša bez poštovanja – priznala je kasnije.

View this post on Instagram

#silvanaarmenulic #singer #star #1970 #1970s

A post shared by SILVANA ARMENULIĆ (@silvana.armenulic) on

Umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film „Gorak pirinač“ posebno volela, a verovatno ni sama nije očekivala da će njene pesme još jače odjeknuti Jugoslavijom.

Zanimljiva je anegdota o njenom prvom susretu sa Tomom Zdravkovićem.

View this post on Instagram

#silvanaarmenulic #singer #star #1973 #1970s

A post shared by SILVANA ARMENULIĆ (@silvana.armenulic) on

Navodno, pre nego što se proslavila, Silvana je na nastupu u Leskovcu 1958. godine spazila na klupi ispred hotela promrzlog mladića. Prišla mu je i on joj je otkrio da je došao sa sela u potrazi za poslom, ali nije ga našao. Nije imao novca da se vrati kući, a nije imao ni gde da spava. Silvana se ponudila se da mu pomogne – zamolila je upravnika hotela da nesrećnom mladiću nađe bilo kakav posao i smeštaj, a usput, on je počeo da se druži sa muzičarima i povremeno bi s njima, na Silvanin nagovor, čak otpevao neku pesmu. Bio je to Toma Zdravković, i tad je imao 20 godina. Kasnije je upravo je on za Silvanu napisao pesme koje su je proslavile na čitavom Balkanu.

Ubrzo su snovi počeli da se ostvaruju. Godine 1961. se udala za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića, sa kojim je 1964. dobila ćerku Gordanu.

Pesma „Šta će mi život“ Tome Zdravkovića, koju je otpevala u TV seriji „Ljubav na seoski način“, postala je megahit, a istoimena ploča, koju je izdao zagrebački „Jugoton“, prodata je u to vreme u neverovatnih 300.000 primeraka.

Ipak, svoj život nije doživljavala kao idiličan.

– Veliki sam pesimista. Bojim se života, budućnosti, onog što će sutra biti. Strepim da li će ga uopšte biti – pričala je u jednom intervjuu 1972. godine.

Pesma koju je najviše volela bila je “Ostavite tugu moju”.

Silvana je poginula 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je i vozio kola, ali neki i danas sumnjaju u zvaničnu verziju tragičnog događaja, to jest veruju da se nesreća nije slučajno dogodila.

View this post on Instagram

#silvanaarmenulic #singer #star #1970 #1970s

A post shared by SILVANA ARMENULIĆ (@silvana.armenulic) on

Jedna priča je da je Silvanu proganjao jedan službednik DB-a, ali ga je ona uporno odbijala, i da ju je to koštalo života. Druga je vezana za proročanstvo baba Vange, s kojom se susrela nedugo pre tragedije, a koja joj je rekla: “Ne želim da govorim s tobom. Ne sada. Idi i dođi za tri meseca. Čekaj! U stvari, nećeš moći da dođeš. Idi, idi, ako možeš dođi.”

View this post on Instagram

#silvanaarmenulic #singer #star #1971 #1970s

A post shared by SILVANA ARMENULIĆ (@silvana.armenulic) on

Nije se vratila.

– Prihvatio sam ono što je pisalo u policijskom izveštaju, a posle su mi rekli da je možda i ona bila za volanom… Sve ostale priče koje se vezuju za njenu smrt smatram kafanskim – rekao je svojevremeno Radmilo Armenulić.

Pročitaj još