Zabavnik

Kiseli kupus tera viruse, čisti jetru, ublažava reumu, a tek rasol čuda čini!

Počinje sezona namirnice koja je izuzetno zdrava, a može se jesti i sirova, i pripremljena na brojne ukusne načine!

Poslednjih godina istraživanja su pokazala da u prevenciji respiratornih infekcija veliku ulogu imaju i probiotske kulture koje se nalaze u fermetisanim namirnicama. Najbolji izvoru su, ukazuje dijetolog prof. dr Veroslava Stanković, jogurt, kefir i kiselo mleko.

Pošto ide sezona kiselog kupusa, moram da naglasim da u ovoj namirnici, osim vitamina C, takođe postoje i probiotske kulture, tako da je veoma važna u prevenciji infekcija“, kaže dr Stanković za „Zdravlje u tanjiru“.

Probiotske bakterije su „dobre“ bakterije koje poboljšavaju sistemu za varenje. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, kiseli kupus se preporučuje kod bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, a posebno nakon terapije antibioticima.

Osim toga, ova namirnica i ubrzava metabolizam, a odličan je za čišćenje jetre i krvi, a samim tim i za čišćenje celog organizma od toksina.

„Melem“ za rane i upaljene vene

Kiseli kupus pomaže zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Listovi kiselog kupusa se koriste i kao oblog za ublažavanje svraba na koži kod različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata.

Jedan od poznatih „starinskih“ b. List se položi na čelo i obmota gazom.

Rasol – tečna riznica zdravlja

Jakog mirisa i izuzetno kiselog ukusa, ovaj sok koji nastaje tokom kiseljenja kupusa takođe ima lekovita svojstva. Izuzetno je bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina. Istraživanja su pokazala da ovaj vitamin pomaže u lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Osim toga, rasol je poznat i kao najefikasniji prirodni lek protiv mamurluka.

Obilje nutrijenata

U 100 g sirovog kiselog kupusa nalazi se čak 20 miligrama vitamina C. Osim toga, ova namirnica oboluje vitaminom A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, balastne supstance i belančevine. Svi ovi nutrijenti su od ključnog značaja za zdravlje našeg organizma.

Pročitaj još