Zabavnik

KO DA MU ODOLI?! Svi vole miris DOMAĆEG hleba, a EVO zašto je ON zapravo ZDRAV!

Često čujemo kako je hleb loš i da ga ne treba jesti. Dobra vest za ljubitelje hleba je da su istraživanja pokazala da ugljeni hidrati u žitaricama od celog zrna mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, šloga i gojaznosti.

Najbolje je jesti tri porcije dnevno, ali samo jedna može napraviti ogromnu promenu.

Evo kako će konzumacija hleba uticati na zdravlje.

Duže ćete živeti

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvard su ustanovili vezu između ishrane bogate žitaricama od celog zrna i rizika od smrti. Ispitali su više od 100.000 ljudi i otkrili da žitarice od celog zrna smanjuju ukupni rizik od prevremene smrti za pet odsto, a rizik od prevremene smrti usled kardiovaskularnih bolesti za devet odsto.

Bićete nasmejani i raspoloženi.

Prema pisanju časopisa „Psychology Today“, ugljeni hidrati povećavaju nivo neurotransmitera seratonina, odgovornog za dobro raspoloženje u mozgu, što poboljšava raspoloženje i smanjuje želju za nezdravim grickalicama, kao što su slatkiši. Prednost je dvostruka, smanjićete nivo stresa i napetosti, ali i obim struka.

Verovali ili ne, bićete vitki!

Vlakna se šire da bi popunila želudac, što znači da ćete se brže zasititi i uneti manje kalorija po obroku. A pošto su u pitanju složeni ugljeni hidrati, pšenica od celog zrna se vari sporije, usled čega ste siti dugo nakon jela. Osim toga, vlakna sprečavaju nagli skok i pad šećera u krvi tokom dana, tako da nećete posezati za čokoladicom usred popodneva da biste uneli potreban šećer.

Podstiče varenje!

Ugljeni hidrati iz žitarica od celog zrna čuvaju probavni sistem i omogućavaju redovno eliminisanje nepotrebnih materija. Uprkos tome, nedavna studija objavljena u časopisu „Nutrition Research“ pokazuje da 92 odsto odraslih osoba u SAD ne unosi dovoljno vlakana svakoga dana. Unos žitarica od celog zrna može da bude od presudnog značaja za konzumiranje preporučene doze od 28 grama vlakana dnevno, što sprečava konstipaciju.

Kosa i koža će blistati!

Iako niko ne bi rekao da lepota počinje od hleba, istina je da hleb od celog zrna žitarica sadrži puno vitamina B i proteina, što može da smanji broj godina vašoj koži i kosi.

Pročitaj još