Zabavnik

NOVI TREND JE ZALUDEO SVET: Popijte prvu jutarnju kafu sa OVIM dodatkom i bićete puni energije!

Ranije su savetovali da u šolju jutarnje kafe dodate malo butera ili kokosovog ulja, ali novi trend je još luđi.

Preporuka fitnes blogerke i jutjuberke za početak dana je pomalo neobična, ali može da bude i te kako korisna. Naime, umesto kokosovog ulje preporučuje se sirovo jaje u prvoj jutarnjoj kafi.

Jaja su puna proteina, a ni kafa u umerenim količinama nije štetna. Ali, protein bi trebalo da se unosi posle treninga, kako bi se telo brže oporavilo. Kafa nije preporučljiva nakon vežbanja jer telo treba da se odmori i oporavi, a ne da se iznova stimuliše.

Ova praksa je već uveliko prisutna u Bugarskoj, Skandinaviji i Vijetnamu, a sve je popularnija među trkačima i sportistima širom sveta.

Mnogi ljudi već piju kafu pre treninga, kako bi imali više energije za napor koji ih očekuje. Ali, da li smo stvarno toliko zauzeti da ne možemo normalno da doručkujemo, već moramo da dodajemo hranu u kafu? I da li je uopšte bezbedno staviti sirovo jaje u kafu?

Toplota kafe je nakon kuvanja oko 93 stepena Celzijusa, što je dovoljno da se jaje skuva (za to je potrebno da bude viša od 70 stepeni Celzijusa). Dakle, ako to uradite kako treba verovatno se nećete zaraziti salmonelom.

Ako želite da probate ovaj neobični specijalitet, znajte da u tome nema ništa loše. Jaja su puna proteina, a ni kafa u umerenim količinama nije štetna.

Nutricionisti predlažu da kofein unosite pre vežbanja, a oko 30 minuta posle jutarnjeg treninga je preporučljivo da pojedete zdrav doručak koji sadrži protein, poput jaja, i neku vrstu složenih ugljenih hidrata.

Pročitaj još