Zabavnik

Ovo TREBA da znate o braku, PRE nego što kažete “da”

Održavati brak nije lako i za to nema nikakvog univerzalnog uputstva, ali neki saveti svakako mogu da pomognu.

Nakon kupovine prstena, organizovanja svadbe i ostalih stvari koje uz to idu, sledi realnost bračnog života. A da biste bili “zauvek srećni”, onako kao u bajci, morate dosta da se potrudite. Ovi saveti lajf-kouča Mici Bokman možda mogu da vam pomognu u tome, ali važno je da ovo znate pre braka.

Komunikacija je sve

Jedan od glavnih problema je to što nakon izvesnog vremena u bračnom životu komunikacija nekako nestaje. Naravno, ne prestaje komunikacija potpuno, dogovaraju se logističke stvari –  ko kada dolazi kući, šta će se jesti, ko vodi decu na trening… Ali, prestaje emocionalna komunikacija, smatra Bokmanova, a pod tim podrazumeva da partneri sve ređe izražavaju svoja osećanja, frustracije, nadanja, snove…

Svaki brak je pun uspona padova i zahteva 24/7 posvećenost, a lajf-kouč upozorava da ni slučajno ne prećutkujete svoja osećanja i probleme, da ne izbegavate teške razgovore jer oni kasnije postaju još teži, a problemi narastu dotle da su maltene nerešivi.

Se*s je važan

Kada se tek venčate, verovatno vam deluje smešno ili nemoguće da zamislite da će doći vreme kada nećete želeti odnos sa partnerom. “Mi nećemo biti takvi”, tvrde na početku svi parovi, ali u većini slučajeva budu baš takvi.

Emocionalna i fizička intimnost su neophodni za održavanje bliskosti u braku – dodiri, ljubljenje, osećaj voljenosti, ali i seksualni vrhunac, važan su deo toga.

Bokmanova kaže da je brak bez se*a kao poslovni dogovor, zato savetuje da ne dozvolite da postanete ogorčeni i ozlojeđeni, nego vodite ljubav sa partnerom.

Uzajamno poštovanje je ključno

Činjenica je da što duže provodimo vreme sa nekim, to sve više otkrivamo negativne strane te osobe. Isto važi i za partnera – vrlo je moguće da će vas u nekom trenutku nervirati što srče kafu, na primer, čak i ako vam je na početku to možda bilo slatko…

“Kada poštujemo jedno drugo, verovatno se među nama neće javiti prezir… Prezir je emocionalna reakcija koja se javlja kada ne osećamo da je partnera briga za nas, kada ne osećamo da nas poštuje. Kada se osećamo cenjeno od strane partnera, naša veza cveta. Sa druge strana, kada ne poštujemo partnera, prezir svakog dana postaje veći”, smatra psihoterapeut Mel Švarc.

Uzajamo poštovanje je zato veoma, veoma važno za uspešan i srećan brak. A ako vam smeta zašto ili kako partner nešto radi, nemojte da ga otpišete misleći “da me voli ne bi se tako ponašao/la”, već mu/joj recite šta vam i zašto vam smeta. Veće su šanse da će pokušati da promeni svoje ponašanje ako ljubazno i s poštovanjem razgovarate.

“Stara” porodica ne sme da bude prepreka “novoj”

Bez obzira na to koliko imate godina u trenutku stupanja u brak, godinama ranije ste sticali određene navike i rituale sa svojom porodicom. I sve je to divno, “stara” porodica je i dalje važna, ali ne može da stoji na putu vašoj novoj porodici, tj. vaš prioritet je porodica koju stvarate sa partnerom.

Važno je, naravno, da poštujete partnerovu porodicu i on vašu, ali ne treba da udovoljavate drugima po cenu vašeg odnosa.

Beba menja sve

Sve je tako uzbudljivo – od trenutka kada odlučite da “probate”, pa zatrudnite i gledate kako novi život raste tih devet meseci, do kupovine i planiranja svega za bebu, porođaja. Sve je to prelepo i mnogi partneri se tada dodatno zbliže.

Međutim, mnoge stvari se promene posle porođaja. Zbog svakodnevnih obaveza mnoge žene fokus prebace sa muža na bebu, a muškarci se onda pitaju šta se desilo sa njihovim starim životom. I oni su, naravno, srećni što imaju dete, ali nedostaju ponekad izlasci sa prijateljima, više vremena za sebe…

Zbog toga što se stvari drastično menjaju kada dobijete bebu, važno je samo da budete spremni na to i da se oboje potrudite da se prilagođavate svakoj novonastaloj situaciji, da jednom drugom budete podrška i da se za sve dogovarate.

Komunicirajte kao pre braka, trudite se da izdvojite vreme i samo za vas dvoje, kako bi ljubav i poštovanje nastavili da se razvijaju uprkos svakodnevnih obavezama.

Nije uvek lako, ali je zaista vredno truda.

Pročitaj još