Zabavnik

ŠOK I NEVERICA u Francuskoj: Srbi plivali za Časni krst, turisti zgranuti!

Srbi iz cele Francuske okupili su se u Parizu i zajednički otišli na jezero Etang de Žonkui, 50 kilometara od glavnog grada, gde se danas prvi put plivalo za Časni krst, kao i u Nici u kojoj su sa nevericom posmatrali plivače u moru.

U jezero u pariskom regionu skočilo je 57 muškaraca, a najbrže je do Časnog krsta stigao Aleksandar Krajnović.

Predsdnik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković rekao je da su za Časni krst plivale i tri dame, članice Kulturno-umjetničkog društva „Biseri“, te istakao kako su oduševljeni odzivom.

Proslavu Bogojavljenja organizovale su crkve Svete Petke iz Bondija i Svetog Save iz Pariza, na inicijativu Udruženja Svi Srbi u Parizu, uz pomoć Saveza Srba Francuske.

Prvi put u istoriji za Časni krst se plivalo i na drugom kraju Francuske, na Azurnoj obali, u Nici.

Do krsta je prvi doplivao Nikola Pribić.

On i drugi učesnici su okupljanje na današnji praznik iskoristili da svojim sunarodnicima u Crnoj Gori poruče da su uz njih u odbrani vekovnih svetinja Srpske pravoslavne crkve.

Ćetković je za „Sputnjik“ rekao da je otac Igor Vujsić osveštao more, a da je zatim za Časni krst zaplivalo 28 takmičara.

„Turisti nisu mogli da veruju šta se dešava. I ovde se za krst ‘borila’ jedna devojka — Jovana Nježić. Srećni smo i ponosni što smo okupili Srbe iz ovog regiona, stigli su čak iz Marseja, ali i iz Italije, najviše iz Sanrema“, dodao je Ćetković.

Pročitaj još