Zabavnik

ŠTA TI JE ŽIVOT! Popularna Dara iz „Žikine dinastije“ danas je u invalidskim kolicima i mnogima je neprepoznatljiva

Dara Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu. Mlađim generacijama, kada kažete njeno ime, morate da dodate i ono „ljubi ga majka“, jer je poznaju samo kao Žikinu Daru iz „Ludih godina“ i drugih filmova o Mariji i Bobi.

Ova glumica velikog talenta je napustila Jugoslaviju početkom 70-ih godina 20. veka. Dara se preselila u Ameriku, gde je njen suprug Vlada Petrić predavao filmsku režiju na čuvenom Harvardu.

Glumica je planirala da se vrati u Srbiju, kako bi ponovo zaigrala na scenama Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Ateljea 212 i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ali do njega, sticajem okolnosti, nikada nije došlo.

Dara Čalenić, pre nekoliko godina

Ona je tokom sinoćne večeri prisustvovala događaju u Jugoslovenskoj kinoteci. Svojim prisustvom je mnoge iznenadila, ali ono što su videli je nažalost tužna slika. Popularna glumica je bila u kolicima. Ipak, dobar duh je nije napustio pa je u kolicima nasmejana. Neki je nisu prepoznali na prvi pogled, ali su ubrzo shvatili da je reč o popularnoj glumici.

Dara Čalenić danas

Koliko doprinosi umetnosti, svedoči i činjenica da Dara i u devetoj deceniji ulaže u mlade talente. Iz Fondacije „Dare Čalenić“, koju je glumica osnovala sa svojim suprugom, od 2004. godine ustanovljene su dve specijalne (novčane) nagrade za najbolju glumicu i glumca do 30 godina.

Pročitaj još