Zabavnik

Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju, ovo je važno da znate!

Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju, obratite pažnju i na ovo.

Stres usled usklađivanja porodičnih i poslovnih obaveza otežava ženama da ostanu u drugom stanju, pokazalo je novo istraživanje.

Studija u kojoj je učestvovalo skoro 5.000 žena koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju, pokazala je da one koje su pod pritiskom zbog obaveza imaju 25 odsto manje šanse da zatrudne.

Ovo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bostonu još jedan je dokaz da svakodnevni stres itekako utiče na zdravlje.

Epidemiolog Amelija Veselnik, inače vodeći autor studije, kaže da bi žene trebalo da se fokusiraju na način koji će im pomoći da se izbore sa tim stresom.

„Iako ova studija je pokazuje definitivno da je stres kriv za neplodnost, svakako je dokaz da žene koje žele da ostanu u drugom stanju treba da se posvete i svom mentalnom zdravlju“, ističe Veselnik.

Zaključci su objavljeni nakon studije u kojoj je učestvovalo 4.769 žena starosti od 21 do 45 godina i 1.272 muškarca starosti od 21 godine i više. Parovi su praćeni 12 meseci ili do začeća. Nije primećeno da ovaj stres utiče na plodnost muškaraca.

Inače, i jedno ranije istraživanje je pokazalo da visok nivo hormona kortizola, koji se proizvodi kad su ljudi pod stresom, sprečavaju ovulaciju kod žena, umanjujući im šanse da ostanu u drugom stanju.

Pročitaj još