Zabavnik

Zatekli ste zaleđena stakla na automobilu? Zabeležite ovaj RECEPT, KORISTIĆETE GA CELE ZIME i zaboraviti na strugalicu za led

Stiglo je doba kojem se vozači najmanje raduju – zima, sa omiljenim zimskim sportom u vidu odleđivanja stakala i čišćenja snega koji je napadao u toku noći.

Što se samog snega tiče, ako nemate garažu a ni ceradu za automobil, tu nema nešto puno pomoći. Moraćete da čistite kako god okrenete. I budite temeljni, jer lako može da se desi da vam taj komad snega koji vas je mrzelo da očistite sa krova u toku vožnje padne na staklo i izazove neku nesreću. A što se tiče samog odleđivanja stakla i brava, tu ipak ima par trikova koji mogu da olakšaju posao.

KAKO OTKLJUČATI ZALEĐENU BRAVU?

Ukoliko se brava zaledila, ključ polako zagrevajte upaljačem i nekoliko puta ga gurnite u bravu kako bi otopio led. Nakon minut-dva minuta bi trebalo da se dovoljno odledi da možete da je otključate. Da biste sprečili ovaj problem kupite tečnost „WD 40” koju ćete uveče naprskati u sve bravice. Ne zaboravite na one od prtljažnika i rezervoara. Ova veoma korisna sitnica bi trebalo da bude obavezan zimski aksesoar.

Glicerin izbegavajte da stavljate u bravu, ali ga slobodno namažite na kedere vrata kako ne bi zaledila.

A KAKO ODLEDITI STAKLA?

Prvo rešenje je sirće. Pomešajte sirće (najbolje alkoholno) i vodu u odnosu 3:1 i mešavinu sipajte u bocu s prskalicom. Preporuka je da se sva stakla poprskaju što je ranije moguće, kako bi mešavina što više bolje odreagovala.

Sličan recept, koji će efikasnije delovati na led, predstavlja mešavina medicinskog alkohola (70-procentni) i vode u odnosu 2:1. Kada ovom tečnošću poprskate led, sačekajte desetak sekundi i moći ćete lako da ga skinete.

Ubedljivo najefikasnije rešenje je prskanje stakala nerazblaženim 70-procentnim alkoholom u koji ste dodali par kapi deterdženta za ručno pranje sudova.

DELUJTE PREVENTIVNO

Sjajni trikovi su i da preko noći na šoferšajbni ostavite komad kartona ili letnje folije, a na brisače stavite čarape. Ujutro to samo skinete i nema nervoze niti guljenja stakla. Takođe, retrovizore možete da zaštitite običnim plastičnim kesama. Uz to, uzmite malo posipa za mačke, stavite u čarapu i ostavite to u kolima kraj stakla. Posip će upijati vlagu i stakla vam se neće magliti.

Pročitaj još